Село Орешак се намира на 8 км. от град Троян от двете страни на река Черни Осъм. В последните години селото става все по-популярно място за селски и еко туризъм и превлича много гости и туристи. Селото има традиции, предавани през поколенията до днес. Тук винаги е празник, а термина „село“ често силно променя значението си, когато се сблъска с Орешак. Тук хората празнуват. Празнуват историята си, зaнаятите, красивото, природата. В Орешак винаги има какво да види и преживее.

Само на двеста метра от селото се намира Троянския манастир, който е третия по големина в България. Той пази спомена за Васил Левски и всеки, който би искал да се докосне до този спомен, може да посети уредения музей в манастира. В Троянския манастир също така се намира чудотворната икона Света Богородица Троеручица. На празника на светата обител – 15 август – чудотворната икона се изнася от храма, има литийно шествие.

Празниците на Орешак обаче не свършват до тук. В селото се провежда и Празник на сливата и Сливовата ракия. Празникът се организира в последната събота на месец септември и събира хора от близо и далеч, които идват да дегустират, да покажат своята продукция и да се повеселят. Провеждат се състезания за най-добра сливова ракия, а отличилите се се награждават със специално изработен медал във формата на слива. Монасите от манастира също имат своя продукция, но тя се отличава с букет от аромати и мекота, заради вложените билки в нея.

Друга интересна традиция в селото е, че когато се роди дете, специално за него се запечатва бутилка Сливова ракия. Тя се отваря едва когато детето навърши пълнолетие.

Природата тук също сякаш празнува – в района растат десетки видове билки, диви плодове, цветя. При повече късмет по време на разходките си в гората можете да видите елени и сърни, а през целия ден ще пристъпвате под звуците на птичи песни.

Село Орешак ще ви зареди с настроение, ще ви помогне да се отпуснете и отпочинете. И със сигурност ще ви накара да се завърнете отново.